Familien
Når man stifter familie, vil man have forskellige bevidste og ubevidste forventninger, værdier og holdninger til samlivet. Disse er grundlagt af de erfaringer, man har med fra sin opvækst og barndomskultur.
Sammenbragte familier, der finder hinanden efter fx brud og skilsmisse, har en særlig baggrund.
Familie-kulturer mødes og skal nu danne grundlag for denne familie. En familie, hvor der skal findes et fælles fundament med regler, værdier og holdninger. Fx hvordan forholder vi os til og opfylder vi hinandens behov? hvordan udtrykker vi vores følelser og hvordan håndterer vi dem? eller fx hvordan forholder vi os til: brugen af vores økonomi? rengøring? alenetid, tosomhed og familietid?
Når man danner familie og finder et fælles fundament, hvor de voksne samarbejder på en måde, som gavner hele familien, vil man opleve at de enkelte familiemedlemmer og familien som helhed, er i balance og kan udfolde sig.
Finder man ikke et fælles fundament kan samarbejdet udvikle sig til kampe og dårlig stemning. Dette påvirker selvsagt alle familiemedlemmer.
Symptomerne på, at det ikke fungerer, kan være:
– Vi er uening om, hvordan vi forholder os til børnene
– Vi diskuterer og skændes og det fører ikke til løsninger
– Vi har svært ved at forstå hinanden. Jeg føler mig ikke forstået. Jeg har svært ved at forstå den/de andre.
– Vi/jeg mangler energi, lyst og interesse til at være sammen
Det er sjældent manglende vilje, som fører til ringe kvalitet eller destruktiv samspil.
Ofte handler det om manglende viden, om hvordan kærlig adfærd vises.
Et barn, der oplever ubalance i sin familie, vil ofte forsøge genskabe balance. Også selvom barnets adfærd ikke altid tolkes sådan.
Ud fra barnets alder og erfaringer kan forsøget på at genskabe balance komme til udtryk på mange forskellige måder og sjældent på en direkte måde mod og med forældrene. F.eks. kan barnet begynde at græde mere og virke utrøstelig eller måske bliver barnet mere udadreagerende/vredt eller indadvendt/passiv, stille. Måske får barnet ondt i mave, hoved…uden lægen kan finde fysisk årsag.
Hermed siger vi også, at familiens trivsel bl.a. er afhængig af et tydeligt lederskab, hvor forældrene tager ansvaret for atmosfæren i familien.
Vi kan hjælpe jer med at finde et fælles fundament og et tydeligt lederskab. Parterapi og familieterapi fokuserer på tryghed, ikke på kritik.
Ring eller send en sms, hvis du har spørgsmål eller ønsker at bestille en tid:
Allan Fedders Tlf. 42 67 33 99
Dorthe Hansen – pt modtager jeg ikke nye klienter